Цветният и необичаен празник Хелоуин (Halloween) е много млад за нашите

...
Цветният и необичаен празник Хелоуин (Halloween) е много млад за нашите
Коментари Харесай

Хелоуин. Историята на празника

Цветният и необикновен празник Хелоуин (Halloween) е доста млад за нашите ширини, само че известността му пораства. В наше време Хелоуин се отбелязва по доста места и ъгълчета на планетата. Въпреки това, историята на пораждане и традицията за празнуване не е известна на всички. 

За мнозина този празник се свързва единствено с причудливо изрязани тикви и страховити костюми, фешън вечеринки и флашмобове. Но това е разочароващо, тъй като външните атрибути са единствено дребна част от този античен празник, учреден още по време на езичеството. Нека повдигнем една от завесите на неговите секрети и да се потопим в най-притегателния и тайнствен празник на есента:

Историята на празника

 

 тикви-Хелоуин

Хелоуин се отбелязва в нощта на 31 октомври против 1 ноември в Деня на Вси Светии. По-рано Хелоуин се е наричал „ Бдението на Самхейн “ и бил учреден от келтските племена и друидите, като се е зародил преди повече от 2 хиляди години.

До 1845 година в Съединени американски щати Хелоуин бил неразрешен, тъй като го свързвали със гибел, ужаси и окултизъм. Това не е учудващо, тъй като даже името му е произлязло от думата Helavinn. Хел е келтска богиня на гибелта, нейното име се превежда като „ пропаст “, „ гибел “, а също така има корените на думата hell – «ад».

Но след изпълване с имигранти на територията на Съединени американски щати празникът освен се възродил, само че и получил „ нов живот “ стремглаво разпространяващ се насам-натам и континенти на новия свят.

Има версия, че традициите и историята на празника се коренят дълбоко в дохристиянската история. Келтските предшественици били тясно свързани с природата и се стараели да живеят по нейните биоритми. Така 31 октомври станал последният ден от годината по календара на келтите – денят, когато природата трансформира целия темп на живот и душeвност на човек, ден за събиране на урожая.

С идването на християнството празникът бил сменен, с цел да се отстранен вярванията на друидите, и този ден бил отвеян към Деня на Вси Светии – ден за възхвала на всички християнски светци и мъченици. Въпреки това, сливането на датите дало противоположен резултат и езическият празник освен оживял, само че влезнал в националното схващане като църковен. Макар да са се постарали да се изтрие духовната част от Хелоуин, неговите мистични корени въпреки всичко се запазили, а около тях и другите гадания и вълшебен ритуали.

Традициите на Хелоуин 

 Хелоуин

Смята се, че в този ден границата сред световете става толкоз тънка, че хората и духовете могат да обхванат в света на другите. В този ден зимата идва на промяна вместо лятото, денят се сменя с нощта, а животът – със гибелта.

Нощта на Самхейн размива всички бариери сред духовното и материалното, свръхестественото просто стъпва на земята, плашейки инцидентно оказалите се по това време на улицата хора. Това е времето на най-висш душевен напредък, който даже да не можем да забележим, можем да усетим.

Днес от античния езически празник е останал набор от занимателни увлекателни обичаи. В тази нощ е признато да се обличат костюми на нечистите сили и да се устройват маскаради.

Неотменимият знак на Хелоуин е тиквената глава. Премахва се вътрешността на тиквата, изрязва се лице и вътре се слага свещ. Тиквата символизира по едно и също време краят на събирането на реколтата, злите сили и огънят, който да ги плаши. Така необичайно се концентрират античните поверия в един предмет.

В тази нощ децата тропат по портите с викове «Treat or trick!» „ Лакомство или номер! “ Ако не принесете в жертва някой различен бонбон, тези малко разбойници могат да се пошегуват грубо с вас, като да вземем за пример ви намажат вратата със сажди.

Огънят 

 Честит Хелоуин

За да не притеглят вниманието на гуляещите по земята зли духове, хората гасили светлината в домовете си. Палели единствено свещи от свещения огън на друидите, защото това огнище било способно да отбрани дома от нечеститите. Хората вярвали, че свещеният огън ще ги грее и пази дома им през цялата зима.

В Мексико да вземем за пример на Хелоуин всички гробища се покриват с големи количества горящи свещи, тъй като торсионните полета на огъня са най-хубавият портал с тънкия свят.

Маскарадът

 Хелоуин маска

Истинските корени на традицията хората да се маскират в „ нечисти сили “ в днешно време са изгубени. Смисълът е много мъгляв, само че някои източници настояват, че дегизирането като вампири, караконджули и така нататък има охраняем темперамент. Хората не бягат от страховете си, а тъкмо противоположното – употребяват ги.

Те се борят със злите духове с тяхното оръжие – заплашването. Това е част от моралното образование, подготвящо човек да живее измежду рисковите условия на дивата природа.

Празнуването 

 Хелоуин декорация

В този ден даже чистенето имат бездънен смисъл. Събирайки всички ненужни неща, си спомнете всички обиди и разочарования, вложете всичко отрицателно в събрания отпадък и се избавете от него, прочиствайки освен своя дом, само че и себе си.

Желателно е празникът се да отбелязва в спокоен фамилен кръг, да си спомним за отишлите си от нас родственици, да запалителен свещ и да приготвим ястия от тиква. Препоръчително е да се отдели време за осмисляне и резюме на миналата година.

Насладете се на огъня

Отдавна е потвърдено, че съзерцаването на пламъците на огъня въздействат благотворно върху душeвността и съзнанието на човек. Позволете си да се отпуснете, да вкарате в порядък живота и мислите си. Оставете свещта да гори цяла нощ, както в памет на околните, по този начин и за отбрана на дома от злото.

Настройте се на тематика знание на своята душа и подсъзнание. Празникът Хелоуин е още една опция да започнете живота си на чисто.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР